Aperol Spritz – przepis, którym podbijesz serca gości
Co to jest Aperol Spritz? To niezwykle popularny szprycer będący wizytówką włoskich aperitifo (koktajli pitych przed jedzeniem, na wzmożenie apetytu). W jego skład wchodzi gorzko-słodki alkohol o charakterystycznym smaku pomarańczy oraz prosecco i woda gazowana. Aperol Spritz podbił serca milionów, a w 2019 roku stał się hitem Instagrama. Dzięki temu szprycerowi wytrawne kompozycje koktajlowe wróciły do łask. Jak przygotować ten znakomity, orzeźwiający koktajl? Dowiesz się tego z naszego artykułu.
Jak zrobić Aperol Spritz? Krótka historia tego drinka.
Zastanawiasz się jak zrobić Aperol Spritz? Warto, żebyś dowiedział się nieco o jego powstaniu. Historia przepisu na Aperol Spritz sięga czasów przed powstaniem głównego składnika (czyli Aperola). Pierwowzór dzisiejszego drinka nosił nazwę spritz i swoje początki miał w XIX wieku.
Podczas natarcia austriackich wojsk na region Wenencji Eugenejskiej, żołnierze i inni przybysze mocno rozkochali się w miejscowych winach, które trzeba było nieco rozwadniać. Nieprzyzwyczajone do mocnych alkoholi gardła wojaków potrzebowały napojów, które będą zbliżone w smaku i mocy do piwa, dlatego też prosili oni o dodawanie do wina odrobiny pryskanej wody. Ta kompozycja na bazie wina i wody pryskanej (później gazowanej) dała początek likierowi Aperol.
W XX wieku bracia Barbieri stworzyli ziołowy trunek Apero, który miał za zadanie podsycać apetyt i przygotowywać żołądek do spożycia potraw. W skład Aperola wchodziły różne zioła – goryczka, chinowiec, gencjana, a także rabarbar i gorzka pomarańcza. Marka nie od razu zaskarbiła sobie serca tłumu, a jej sukces datuje się na początek lat 50. XX wieku. Jak marka braci Barbieri wdarła się na szczyt? Stworzyli oni przepis na Aperol Spritz – pysznego, odświeżającego szprycera z nutką goryczy. Od tego czasu Aperol Spritz wspinał się na wyżyny popularności, osiągając jej szczyt w 2019 roku za sprawą mediów społecznościowych (głównie Instagrama). Jak zrobić oryginalny Aperol Spritz? Zdradzimy Ci recepturę w kolejnym akapicie.
Aperol Spritz — składniki
Składniki na Aperol Spritz to nie jest wielka tajemnica. Receptura ta została ustalona przez najważniejszą organizację zrzeszającą barmanów z całego świata, czyli Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA). W skład Aperol Spritz wchodzą w zasadzie trzy główne składniki – dobrej jakości Prosecco (koniecznie włoskie), likier Aperol oraz woda gazowana. Reszta składników Aperol Spritz (poza lodem) to w zasadzie inwencja twórcza osoby przygotowującej Aperol, chociaż również sposób garnirowania (czyli ozdabiania) został ściśle określony – ten drink dekoruje się plastrem pomarańczy.
Poza wymienionymi składnikami, do przygotowania potrzebujesz podstawowych akcesoriów barmańskich – deskę kuchenną, ostry nóż, wiaderko do lodu i szczypce do lodu oraz łyżkę barmańską, a także koszyk na owoce wypełniony pomarańczami.
Składniki:
- 90 ml Prosecco
- 60 ml Aperol
- Woda gazowana
- Plaster pomarańczy
- Lód (możesz użyć lodu ze sklepu albo przygotować go samemu w woreczkach do lodu)
- Kieliszek do wina
- Słomki do picia
Przygotowanie:
Wypełnij kieliszek lodem. W międzyczasie pokrój na desce pomarańczę w plastry i przedziel plaster na pół w kształt półksiężyca. Do kieliszka wlej Aperol i Prosecco, wypełnij wodą gazowaną. Na sam koniec wrzuć do kieliszka pomarańczę i zamieszaj. Koktajl ozdób słomką. Minimalizm w dekoracji jest tu bardzo wskazany, chociaż niektórzy dodają do garniszu gałązkę rozmarynu lub mięty. Prawda, że proste? A jakie smaczne! Jeśli moc alkoholu jest dla Ciebie zbyt intensywna, możesz wzbogacić szprycera o sok ze świeżo wyciśniętej małej pomarańczy. Wystarczy, że przekroisz owoc na pół i ściśniesz go wyciskarką do soków z cytryny. Ten sposób na zmniejszenie mocy drinka z pewnością spodoba się osobom, które nie są przyzwyczajone do bardziej wytrawnych kompozycji.
Jakie kieliszki do Aperol Spritz?
We wcześniejszym akapicie wspomnieliśmy o tym, że Aperol Spritz podaje się w kieliszku do wina, a rodzajów kieliszków jest co najmniej kilka. Jakie kieliszki do Aperol Spritz wybrać? Przede wszystkim takie, które pomieszczą ok. 150 ml płynu oraz lód. Najlepiej sprawdzą się kieliszki pękate u dna, o zwężającej się szyjce, na solidnej i długiej nóżce. A co jeśli nie mamy ich w domu? Z powodzeniem koktajl ten możesz przygotować w eleganckich szklankach do napojów, a także w dzbankach do napojów. Taka litrowa wersja Aperol Spritz z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Skoro dowiedziałeś się już, skąd pochodzi Aperol Spritz, jak się go robi oraz w czym go podawać, nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Ci smacznego!
Czytaj także:
Drinki na lato – 3 przepisy na domowe przyjęcie
Szprycer – drink idealny na lato. Poznaj przepis!
Mojito – orzeźwiający drink z miętą i limonką
4 pomysły na pyszne napoje z shakerem do drinków
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej