Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? 6 pomysłów na marynatę do kurczaka na grilla

Porady 9.04.2024


Marynata jogurtowa do piersi z kurczaka na grilla

Zacznijmy od czegoś lekkiego i bez dodatku tłuszczu. Podstawą jest tu bowiem jogurt naturalny, który świetnie zadba o soczystość piersi z kurczaka na grilla. Możesz ją później podać z warzywami lub samym chlebem zarumienionym na ruszcie. Pamiętaj, że sałatki do grilla to prosty sposób na wprowadzenie do menu nieco fajnych witamin i innych mikroelementów. Marynata do piersi z kurczaka na grilla powinna wniknąć głęboko, więc pozwól jej zaprzyjaźnić się z mięsem przez całą noc. Wiesz jak grillować mięso z kurczaka, aby go nie wysuszyć? Masz najpotrzebniejsze akcesoria na grilla? No to do dzieła!
 



JOGURTOWA MARYNATA DO PIERSI Z KURCZAKA NA GRILLA – JAK ZROBIĆ?

1. Wlej do miseczki 200 ml jogurtu naturalnego (ta ilość powinna pozwolić ci na zamarynowanie ok. 500 g filetów lub piersi drobiowych).

2. Dodaj do miski po łyżeczce curry i słodkiej papryki, po 2 łyżeczki tymianku i soku z cytryny, a także 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz szczodrą szczyptę soli i mielonego pieprzu czarnego.

3. Wymieszaj wszystko i obtocz mięso drobiowe w marynacie. Jeśli ci się spieszy, możesz zostawić tak mięso na 2-3 godziny w lodówce. Lepszy efekt uzyskasz jednak po minimum 12 godzinach.

4. Przed ułożeniem na grillu zdejmij nadmiar marynaty z piersi i filetów kurczaka (w ten sposób możesz stworzyć również pyszną i aromatyczną marynatę do skrzydełek na grilla).

5. Piecz przez kilka minut z każdej strony, aż się apetycznie zarumienią. Co 2 minuty obracaj mięso na ruszcie, wykorzystując szczypce kuchenne.
 



Marynata do piersi z kurczaka na grilla – miodowa

Szaszłyki na grilla to jedna z opcji, aby wykorzystać drobiowe mięso w pysznej marynacie. Nie musisz piec całych filetów i piersi. Nasączone aromatem i smakiem przypraw kawałki nabijesz również na długie wykałaczki. Zatem w czym zamarynować pierś z kurczaka, jeśli nie w jogurcie naturalnym? Które akcesoria do mięsa pomogą ci zatrzymać soczystość i miękkość mięsa drobiowego? Oczywiście mamy dla ciebie prostą odpowiedź! Punkt po punkcie dowiesz się jak zamarynować kurczaka na grilla w miodzie. Będzie nieco słodko i odrobinę pikantnie – w sam raz na otwarcie sezonu ze znajomymi lub rodziną.
 



PROSTA MARYNATA MIODOWA DO PIERSI Z KURCZAKA NA GRILLA:

1. Połącz po 2 łyżki pikantnej musztardy, miodu i oliwy z oliwek oraz 3 łyżki ketchupu.

2. Dodaj 2 łyżeczki sosu sojowego i po 1 łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej.

3. Dopraw całość solą i pieprze, a następnie obtocz w marynacie przygotowane piersi z kurczaka.

4. Zostaw na całą noc w misce zabezpieczonej folią spożywczą. Grilluj przez 5-7 minut z każdej strony.
 



Jak zamarynować kurczaka na grilla?

Miód, jogurt naturalny… czegoś tu brakuje, prawda? Może jakieś przekąski na grilla? Klasyczną marynatę robi się przecież na bazie oliwy i tym akcentem chcemy ci na koniec życzyć smacznego. Codzienne sukcesy polecają się natomiast na każdego grilla, a gdy za oknem zimno i pochmurnie, wypróbuj marynatę do piersi z kurczaka z grilla, piekąc mięso w piekarniku lub smażąc na… grillowej patelni z dodatkiem:
 
  • Pikantnego ketchupu, płatków chili, słodkiej papryki, cząbru, soku z cytryny, odrobiny pieprzu oraz imbiru, kolendry i kminku
  • Tymianku, oregano, rozmarynu, pietruszki i startej skórki z limonki
  • Kurkumy, czosnku, soli cytrynowej, tymianku i syropu klonowego
  • Masła orzechowego, imbiru, ostrej papryki, brązowego cukru i sosu sojowego

     
Zajrzyj również do naszego wpisu „Co na grilla – pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować”. Znajdziesz tam prawdziwe pyszności i eksperymentalne przepisy, które udały się nam już wielokrotnie i zachwyciły niejednych gości. Jeśli natomiast nie przepadasz za drobiem, dowiedz się dzięki naszym ekspertom, jaka jest najlepsza marynata do karkówki z grilla i co należy dodać, aby wyszła pyszna marynata do boczku na grilla.